budite prvi na googlu

Startovao je dugo očekivani nastavak prvenstva u dva profesionalna ranga takmičenja. Prve utakmice protekle su bez gledalaca, u nezanimljivim igrama, što je i razumljivo s obzirom na tako dugu pauzu i skraćene pripreme. Nećemo ovaj put da se bavimo igrama na zelenom terenu već promenom organizacije  takmičenja, ne samo u Super ligi i Pvoj ligi, već i amaterskim rangovima takmičenja. Takmičenje gde nema selidbe u niži rang gubi svaku draž i ono zbog čega postoji. Izgleda da će pre da posluži za većinu ekipa da razigravaju postave, pogotovu mlade igrače, vide na koga mogu da računaju,  razmišljajući o narednom prvenstvu. Izostale su zanimljive i neizvesne borba za opstanak koje su  podjednako zanimljiva kao trka za sam vrh tabele.  Imamo primera da su se pojedini klubovi,  bar privremeno zahvalili na uslugama igračima sa strane, štedeći tako na visokim stanarinama i hranarini. Jednom rečju, da se zadovolji formalnost i, kako reče jedan stručnjak, ’’jedva čekam da sve ovo prođe’’. Nastavak prvenstva samo dodatno prazni kasu ionako osiromašenih klubova posle pandemije. 


budite prvi na googlu
Lige bez brige

Klubovi koji gaje šampionske ambicije nalaze se u sasvim drugoj ulozi i njima ,,gori pod nogama’’. Za njih je svaka naredna utakmica kvalifikaciona i visok plasman im ne garantuje i obaveznu selidbu u viši rang.  Zato je svaki njihov meč unapred proglašen derbijem, gde se vodi pravi rovovski rat. Računaju da će sa klubovima koji su ostali bez šanse da im se priključe lakše izaći na kraj, i ova se konstatacija potvrdila već u proteklom 27. kolu u oba ranga takmičenja. Naša bolećivost i nezameračka politika neće nas daleko odvesti. Bićemo u poziciji da pratimo utakmice u narednom prvenstvo u preglomaznim ligama, gde će gotovo polovina ligaša, ukoliko ne budu uspešni, izgubiti postojeći status. Glomazne lige će ići na uštrb kvaliteta, usred velikog broja utakmica realan je rizik od povreda, većeg broja žutih i crvenih kartona. Dokle ćemo zbog trulih kompromisa ići na sopstvenu štetu?

Šta tek da kažemo za amaterske rangove takmičenja. U trenutku prekida, prvenstva su okončana, poznati su prvaci i poslednje plasirani timovi koji se sele u niži rang.  U trenutku prekida, prvenstva su okončana, poznati su prvaci i poslednje plasirani timovi koji se sele u niži rang. I to nije sve, iz Srpske lige, grupu ,,Zapad’’ ispalo je čak šest klubova, a petoro  se seli u Podunavsko-šumadijsku  zonu. Doneta je odluka na sastanku FSRZS da se uputi zahtev FSS da se Srpska  liga, ,,Zapad proširi sa 16 na 18 klubova. Sličan zahtev biće podnet i za pomenutu Podunavsku –šumadijsku zonu. Nije poznato koliko će klubova napustiti Srpsku ligu, ,,Istok’’ i grupu ,,Vojvodina’’. Pitamo se zašto savez i njima nije ’’progledao kroz prste’’ i omogućio im da  zadrže postojeći status kao u  dve profesionalne lige?

Pitamo se zašto savez i njima nije ’’progledao kroz prste’’ i omogućio im da  zadrže postojeći status kao u  dve profesionalne lige?

U čuvenoj Bundes ligi, koja se uveliko igra, strogo se pridržavaju  sistema takmičenja, i na kraju će kao i uvek u ’’Cvajtu’’ ispasti dve najslabije ekipe, dok jedana igra baraž. Slična situacija će biti i u ostalim ligama ’’petice’, kada  budu nastavile sa prvenstvom. 


budite prvi na googlu