Kupus je zdrava namirnica već i kao sirov. Kupus je dodatno obogaćen (vitaminom B12 ), sadrži piridoksin (vitamin B6), i izvor niacina (vitamin B3). Kiseli kupus jača imunitet i čisti organizam od toksina. Sadrži panotensku kiselinu (vitamin B5) potrebnu za ćelijsku energiju i zdravu kosu.
Lekovita svojstva
- pomaže stvaranju crvenih krvnih zrnaca i stimuliše rad ćelija
- Kiseli kupus ne samo da ima izuzetna nutritivna već i lekovita svojstva:
- organizam čini otpornim na stres
- povoljno deluje protiv nekih vrsta raka
- reguliše i smanjuje količinu masnih materija i holesterola u krvi
Rasol
Rasol je sok od kiselog kupusa. Ova lekovita tečnost u sebi sadrži velike količine vitamina B, C, E, K i minerala poput kalijuma, kalcijuma, fosfora, sumpora, gvožđa, bakra, cinka i magnezujuma. Najpoznatiji je domaći lek protiv mamurluka. Recept za lečenje nagluvosti: uveče, pre spavanja, natopite vatu u rasol od kupusa i stavite je u uvo. Tako spavajte i izvadite vatu ujutru.
Najbolji narodni lek. Rasol oporavlja jetru, podiže imunitet. Za dijabetičare je svakako preporučljivo konzumirati ga. Nakon njegovog unošenja u organizam, vrlo brzo se stabilizuju vrednosti u normalan opseg.
Sarma od kiselog kupusa
Domaća sarma je omiljeno jelo svih generacija. Krupne sarme zahtevaju veće liske, a njih se malo može uzbrati s glavice kiselog kupusa; takođe, troši se i više nadeva za sarme. Sarme se jedu uz prilog od kiselog mleka ili prelivene domaćim majonezom. Od pića dobro i kvalitetno crveno vino prati odličan ukus sarme. Ukusno zimsko jelo. Korak po korak i sigurno će vam uspeti!